Ujemne temperatury, padające na przemian śnieg oraz deszcz, powodują, że komfort pracy się pogarsza a co za tym idzie łatwiej o wypadek w pracy. W jednym z artykułów mogłeś przeczytać, kto i jak powinien przestrzegać zasad BHP na budowie. Dziś skupmy się na dodatkowych obowiązkach jakie ma pracodawca wobec swoich pracowników w okresie zimowym, który dla pracodawców trwa od 1 listopada do 31 marca.
Temperatura w miejscu pracy
Zasadniczo temperatura w miejscu pracy nie może być niższa 14 °C, chyba, że technologiczny charakter pracy na to nie pozwala, jak na przykład w przypadku pracy w chłodni. W pomieszczeniach biurowych i takich, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, temperatura nie może być niższa niż 18 °C. Z kolei w służbowych szatniach, łazienkach i innych pomieszczeniach gospodarczych temperatura nie może spaść poniżej 24 °C.
Schronienie
Natomiast w przypadku pracy na zewnątrz czy na przestrzeniach otwartych, pracodawca musi zapewnić pracownikom pomieszczenie służące jako schronienie przed opadami atmosferycznymi, gdzie mogą się ogrzać, zmienić odzież czy zjeść posiłek, a więc także wyposażone w urządzenia do podgrzewania posiłków. Temperatura w takich pomieszczeniach musi wynosić co najmniej 16 °C. W przypadku, gdy ze względu na rodzaj pracy firma nie jest w stanie spełnić tego wymogu, musi w zamian zapewnić odpowiednio urządzone źródło ciepła w pobliżu miejsca pracy, jak na przykład koksowniki.
Odzież ochronna i ciepłe posiłki
W przypadku pracowników wykonujących w okresie zimowym zadania na wolnej przestrzeni obowiązki pracodawcy są bardziej rozbudowane ze względu na większe narażenie na wychłodzenie spowodowane zjawiskami atmosferycznymi.. Podstawowym obowiązkiem zatrudniającego jest zapewnienie odzieży ochronnej, posiłków regeneracyjnych i ciepłych napojów, przy temperaturze powietrza niższej niż 10 stopni C. Obowiązek zapewnienia posiłków regeneracyjnych dotyczy pracowników, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni w okresie zimowym związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Stanowiska, na których mogą być wydawane ciepłe posiłki i napoje ustala pracodawca w porozumieniu ze związkami zawodowymi bądź z przedstawicielami pracowników. Informacje takie powinien zawierać regulamin pracy.
Zapewnij bezpieczeństwo
Pamiętajmy, że pracownik, który czuje że jego bezpieczeństwo, zdrowie jest zagrożone, może odmówić wykonywania swoich obowiązków. I tak jak już wspominałem, w poprzednim artykule na bezpieczeństwie w pracy nie wolno w żaden sposób oszczędzać, Czasem bezpieczeństwo jednego pracownika, jest bezpieczeństwem jego całej rodziny.
Autor: Szymon Kurczyński